Indlæringsproblemer eller angst?

Trusselsovervågning påvirker indlæringen.

Det kan måske virke mærkeligt at kæde indlæringsproblemer og angst sammen. Men så alligevel.

Lad mig give dig et eksempel.

Forestil dig, at du er 10 år gammel, og du sidder i klassen.

I dit hoved bliver der afspillet en plade som lyder noget i retning af det her:

Hvad nu hvis læreren spørger mig om noget i teksten, så kan jeg helt sikkert ikke svare. Pokkers også, jeg har læst på det flere gange, men nu kan jeg slet ikke huske noget af det. Jeg svarer garantere forkert. Når jeg svarer forkert så starter Anton med at grine, og så følger alle de andre med. Og så kigger de på mig, og hvis de opdager jeg bliver genert så driller de i frikvarteret. Hvorfor pokker er jeg også så dum, at jeg aldrig kan huske teksten. Alle de andre kan huske teksten, det er kun mig der er sådan et kvaj. Hvad nu hvis jeg får skældud, og får skrevet hjem. Så bliver mor og far sure og skuffet over mig. Jeg kan heller aldrig gøre noget rigtigt.

Forestil dig nu, at der bliver afspillet den samme plade, i hver eneste time dagen lang.

Med den plade i hovedet, hvor nemt er det så at fokusere på du skal lære.

Ikke ret nem vel?

Trusselovervågning

Man kalder det trusselovervågning når der kører en plade på den måde.
Trusselovervågning betyder, at man konstant scanner omgivelserne for eventuelle ‘trusler’. Altså at man er på udkig efter, om der sker noget lige om lidt, som jeg ikke kan klare; som vil gøre mig til grin og gøre mig angst. Samtidig prøver man at forberede sig på at klare den situation, som der er en negativ forventning til.

Alt i alt betyder det, at ens fokus er alle andres steder, end på det der skal indlærers.

Man kan selvfølgelig have indlæringsproblemer af 1000 andre årsager.

Men hvis dit barn får hæftet den etiket på sig, og du ved at dit barn på andre tidspunkter er udemærket i stand til at lære ting, så skal du måske overveje, om dit barn trusselovervåger – og at det af den grund mister fokus på undervisningen.

Personligt syntes jeg det er virkelig ærgerligt hvis et barn får påklistret en forkert etiket. Det vil igen påvirke barnets selvværd og selvtillid at få det stempel, og det vil igen føre til endnu mere bekymring i skolen.

Har dit barn symptomer på angst?

Klik her og læs mere om det:Test – kan du sige ja til en eller flere af følgende symptomer…

 

Flere artikler