Panik eller glæde? Rygestop og juleaften.

Jeg havde Jannie til rygeafvænning i dag. Jannie har røget i mange år, men nu kniber det med at trække vejret.

“Jeg har haft det så mærkeligt i dag” startede hun med at sige.

Nå, har der været lidt panik på, spurgte jeg – det plejer der ofte at være.

“Næe, slet ikke” sagde Jannie og gned sig lidt i hænderne, – “jeg har faktisk glædet mig. Jeg sagde det allerede til min mand i morges; det er som om der skal ske noget andet i dag; noget nyt – næsten ligesom når man glæder sig til juleaften!”

Jeg kunne ikke lade være med at smile, – hun så bare så glad ud, – og jeg besluttede mig på stedet for at gøre mit til, at det blev en glædelig begivenhed at blive røgfri.

Man siger jo at fokus styrer alt, og har man fokus på, at man glæder sig til forandringen; fokus på, at man glæder sig til at få sit helbred – og sin frihed tilbage, så bliver det alt andet lige nemmere, end hvis man har fokus på det man må undvære, – det som er blevet taget fra en.

Vi talte også om vægt, idet Jannie var bekymret for om hun ville tage på når nu hun holdt op med at ryge, idet vægten allerede var på den forkerte side af 100 kg. Det man ved omkring rygning og vægt er, at stofskiftet falder en lille smule, svarende til ca. 300 kalorier om dagen. Efter 3 måneder er stofskiftet oppe igen, idet der kommer mere ilt til kroppen, og det får stofskiftet til at stige igen til det normale niveau. Så hvis man vil have en nul-løsning på vægten skal man gøre een ud at to ting: Enten bevæge sig 25-30 minutter mere om dagen, eller skære ca. 300 kalorier ud af sin daglige kost.

Noget helt andet er, jeg i klinikken oplever at nogle mennesker taber sig når de holder op med at ryge. Det ser ud til at gælde mennesker, som har haft svært ved at bevæge sig fordi de ikke kunne trække vejret ordentligt. Det ser ud til, at for de mennesker gælder det, at de både kan og vil bevæge sige mere når de holder op med at ryge og at det så bevirker at vægten går den rigtige vej. Det er helt klart svært at motionere når man ikke kan få luft.

Jeg glæder mig meget til at tale med Jannie igen og 3 måneder og høre hvordan det nye kapitel i hendes liv som ikke-ryger har forløbet.

Stor hilsen

Karin

Flere artikler