Er det bedst at være to, til rygestop?

Jeg bliver ofte stillet spørgsmålet “er det ikke bedst, at vi kommer begge to?” Jeg plejer at svare, at det kommer an på, om I begge to er klar på samme tid.

I dag har der lige været et ægtepar, som fik mig til at tænke i lidt andre baner. 2 halvstore børn, midt i fyrrene, selvstændig virksomhed, – stress og jag – og angsten for at blive syg. Kroppen er så småt begyndt at sige fra. Tanken om at stoppe med at ryge har rumsteret i de sidste 5-8 år, mindst.

Som så mange andre par, har de en del forgæves forsøg bag sig, – og derfor er tilliden til, at det kan lade sig gøre, ikke særlig stor. “Nu må vi se” som han sagde.

Vi talte en del om at “tage ansvar”. Tage ansvar for sin egen sundhed, tage ansvar for sit eget helbred og vaner, og tage ansvar for det fremtidige familieliv.

Da jeg igen spurgte til den vigtigste grund til at blive røgfri, fik jeg svaret: “Jeg er bange for, at det hele smuldrer hvis jeg bliver ved med at ryge, – at alt det, jeg har bygget op, ligesom forsvinder”

Og så tænker jeg, – når man har to børn, virksomhed, ægtefælle m.v. – OG er bange for at dø – hvorfor er det så lige, at han (og hun) ikke allerede har påtaget sig ansvaret, for at holde op med at ryge. Hvordan kan det være, at man “bilder sig selv ind” at man kun kan holde op, hvis den anden holder op, og hvordan “tør” man på den måde lægge ansvaret over på den anden?

Jeg fik den erkendelse, at man er nødt til at tager ansvar for sine gerninger, og i det er man alene.
Man kan ikke få andre til at tage ansvaret, lige så vel som, at man ikke kan holde op med at ryge på andres vegne. Du er alene, – og det er alene dig der har ansvaret. Og det er den skræmmende sandhed,-  det hjælper ikke at din mand, din nabo, eller dine voksne børn holder op med at ryge,- der er dig, og kun dig til at tage ansvar.

Og på den måde, kan det faktisk blive let. Du behøver kun at svare for dig selv, – dine gerninger påviker kun dig selv, og først og fremmest har du på denne måde tilkæmpet dig din frihed,- den frihed, frihed til selv at bestemme, som rygeren i virkeligheden tragter efter. Frihed til selv at bestemme er den næst vigtigste årsag folk angiver, når jeg spørger hvorfor de vil holde op med at ryge, – sommetider er det enda mere vigtigt at bestemme selv, end at tage vare på sit helbred.

Så nu tænker jeg lidt – kom når du selv er klar, og gør dig fri af de begrænsninger som det indebærer for dig, at skulle koordinere dit eget rygestop med andres.

Uanset, om du holder op sammen med andre eller ej, så bliver det hverken nemmere eller sværere at påtage sig det ansvar, som retteligt er dit – det ansvar som der kun er dig til at tage på dig.

Flere artikler