3 ting som forældre typisk gør, for at gøre deres barn mere tryg. Desværre har det den modsatte virkning.

Vidste du, at disse 3 ting kan gøre dit barn mere nervøs?

Konstant beroligelse

Forestil dig nu, at du går ind på et rejesebureau for at bestille en ferie til et sted du har besluttet på forhånd.

Du går glad og frejdigt ind og bestiller din rejse:

Jeg vil gerne bestille en rejse til X-sted 🙂
Det kan jeg godt forstå siger sælgeren; det er også et dejligt sted. Og du kan tro vi passer godt på dig.

Jae siger du glad, – godt at høre.
Ja – og du kan føle dig helt tryg. Vi har hegn rundt om området. Og der går vagter døgnet rundt. Og der er overvågningskameraer over det hele. Du kan tro vi passer på dig. Du kan føle dig helt tryg; du er virkelig i sikkerhed her. Der er aldrig sket vores gæster noget.

Kan du mærke hvordan utrygheden spreder sig i dig. Har du stadig lyst til at bestille den rejse?

Sådan er det også med børn.

Konstant beroligelse i stil med:  Jeg passer på dig/mor er lige her/der sker ikke noget/du kan være helt tryg,  har desværre den modsatte effekt. På samme måde, som at rejsebureauets forsikringer ikke gjorde dig tryg men tværtimod utryg.

Undgåelse

Børn med angst vil gøre alt for at undgå det, som udløser de angste følelser. Det kan være at sove i sit eget værelse, sove ude, være væk fra dig, køre i elevator, gå i biografen, gå til sociale arrangementer, steder med mange mennesker eller steder med høje lyde.

Hvis dit barn forsøger at undgå visse ting skal du være opmærksom på, ikke at støtte den undgåelse. Hvis barnet får lov at undgå, bliver overbevisningen om at ‘det er farligt’ endnu stærkere.

Hvis du støtter dit barn i at undgå snyder du barnet for nye oplevelser, som kan bane vejen for nye erkendelser. Barnet får ikke mulighed for at erfare på egen krop, at det som der undgåes i realiteten ikke er farligt.

Barnet ender med at blive fastholdt i en opfattelse af, at det er bedst at undgå de ting.

At acceptere en præmis

Hvis dit barn ønsker at du skal sidde på gangen mens barnet er inde i klassen og du efterkommer ønsket, så har du accepteret en præmis om, at der er noget farligt derude, og at der behøves en vagtpost. Hvis der ikke er fare på færde, hvorfor skulle du så acceptere at sidde på gangen hele dagen?

Hvis du rejer dig og går med din 13 årige datter i hånden ud for at se, hvorfor der er (helt almindelige) lyde udenfor, så har du accepteret en præmis om, at der nok sker noget farligt udenfor jeres hus. Hvorfor skulle du ellers gå med hende ud?

Hvis du acceptere at gå med din 12 årig ned til iskiosken på hjørnet, så har du accepteret en underliggende præmis om, at der er fare på færde / eller en præmis om, at den 12 årige ikke kan klare situationen selv.

Hvis du accepterer at lyset skal være tændt om natten, har du accepteret en præmis om, at mørket er farligt. Hvis du acceptere at spørge om ting på vegne af dit store barn når i er ude, har du accepteret en præmis om at barnet ikke selv er i stand til det / at det kan være ubehageligt at kommunikere med andre. Hvorfor skulle du ellers overtage kommunikationen?

Mentorforløbet

På Mentorforløbet lærer du om disse ting og får konkrete anvisninger på, hvordan du hjælper dit barn til at undgå at undgå 🙂

For at afgøre om du er et match til programmet, kan du kun melde dig til når vi har haft en forsamtale.

Forsamtalen er gratis og handler om at du får viden om konceptet og processen. Vi får mulighed for at møde hinanden og det betyder, at du kan tage stilling til mig – og jeg kan tage stilling til om du og dit barn/jeres familie, er egnet til et Cool Kids forløb.

Book din gratis introduktionssamtale her,
og kom igang med at skabe en bedre hverdag med det samme.
https://karinnilsson.dk/book-en-tid/

 

Flere artikler